Suomalainen eräkirjallisuus

Eräkirjallisuus eli ulkoilmakirjallisuus on yleensä tieto- tai kaunokirjallisuutta, jossa erämaissa tapahtuva metsästys, kalastus ja vaeltaminen kuin myös henkilön vahva suhde luontoon näyttäytyvät pääosassa.

Eräkirjallisuuden keskeinen funktio on kulttuurin ja luonnon vuoropuhelun elämyksellinen vahvistaminen.

Eräkirjallisuuden historia

Suullisesta runoperinteestä alkaneen eräkirjallisuuden tunnetuimpia nimiä ovat Aleksis Kivi (1834–1872)  metsästyskertomuksineen sekä Juhani Aho (1861–1921) lyhyine lastuineen.

Varsinaisen eräkirjallisuuden pioneeriksi tunnemme kuitenkin A. E. Järvisen (1891–1963). 

Suomen ja Pohjolan ensimmäinen ja samalla myös tunnetuin naiseräkirjailija, Annikki Kariniemi (vuosina 1944–1962 Kariniemi-Willamo; 1913–1984), oli myös varsin tuottoisa eräkirjailija.

Uudemman ajan esikuva, Veikko Huovinen (1927–2009) toimitti vuonna 1968 eräkirjallisuuden valikoiman Pohjoiset erätarinat.

Suurin osa 1900-luvulla julkaistuista Lappia ja lappilaisia kuvaavista kirjoista käsitteli nimenomaan eränkäyntiä tai retkeilyä. 

Varhaisimmalle eräkirjallisuudelle on ominaista, että kirjoittajat todellisuudessa asuivat muulla kuin pohjoisessa. Ulkolaisena pioneerina mainitaan usein hämäläinen Ludwig Munsterhjelm (1880–1955), jonka ensimmäinen eräkirja Jägarlivet är så härlig ilmestyi Ruotsissa vuonna 1909. Teos kuvaa eräelämyksiä Tornionjokilaakson alueella.

Erä fennica nivoo yksiin kansiin Suomen eräkirjallisuuden

Erä Fennica (1991) on suomalaisten eräkirjojen haku-, tieto- ja lähdeteos, johon on koottu tiedot kaikista suomeksi julkaistuista eräkirjoista 1800-luvulta aina 1990-luvulle saakka. Kirja sopii hakuteokseksi ja muistikirjaksi kaikille eräkirjoja kerääville.

Eräkirjallisuus

Onko pe­rin­tei­nen erä­kir­jal­li­suus ka­toa­mas­sa?

Toivottavasti ei, muuttumassa kylläkin.

Kuten KoillisSanomien yllä olevan otsikon nimeä kantavassa artikkelissa tuumitaan: “Eräkirjallisuuden lukijakunta on kutistunut ja suosio hiipunut. Perinteinen aseen kanssa erämaassa ryskävä hikisen toiminnan mies on saamassa haastajaksi luontoa kunnioittavan samoilijan.”

Toivomme eräkirjallisuuden nostavan päätään – tähän tarpeeseen vastaavat omalta osaltaan kesällä 2024 järjestettävät Eräkirjamessut.

Kunnioittaaksemme vanhoja perinteitä haluamme jakaa eräkirjallisuuden ilosanomaa myös tänä päivänä. Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet ensimmäisten joukossa, kun Suomen ensimmäiset Eräkirjamessut avaavat ovensa.

Lähteet

Tule mukaan tekemään messuja!

Ehdota ohjelmaa, varaa myyntipaikka, vinkkaa teoksesta.